مدیر گروه پژوهشی مدلسازی جو و اقیانوس پژوهشگاه هواشناسی گفت: با یک یا ۲ سال بارندگی نرمال نمی‌توان به این نتیجه رسید که کم‌بارشی را پشت سر گذاشته‌ایم چون ممکن است این نوسان بالا و پایین شود.

بارش باران - رگبار باران

به گزارش همشهری آنلاین، مجید آزادی مدیر گروه پژوهشی مدلسازی جو و اقیانوس پژوهشگاه هواشناسی گفت: خشکسالی متضاد ترسالی نیست؛ ترسالی و کم بارشی داریم. خشکسالی یک پدیده انباشته است که در مدت سال های متمادی رخ می دهد بنابراین با یک سال بارش نرمال برطرف نمی شود. به طور کلی، خشکسالی کم بارشی های انباشته شده در طول سال های متمادی است، یعنی اگر یک یا ۲ سال هم بارش ها خوب باشد خشکسالی از بین نمی رود اما می توانیم مثلا یک سال پربارش داشته باشیم و این به آن معنا نیست که خشکسالی تمام شده است.

آزادی افزود: باید به همان نسبت چندین سال ترسالی داشته باشیم تا جبران شود یا اینکه منابع را مدیریت کنیم، البته خشکسالی انواع مختلف دارد از جمله خشکسالی وابسته به اقلیم یا خشکسالی هواشناسی، خشکسالی زراعی، خشکسالی هیدرولوژیکی و خشکسالی اجتماعی-اقتصادی که هر کدام تعاریف مخصوص و روش های برون رفت به خود را دارند.

وی تاکید کرد: با یک سال و حتی اگر امسال هم سال پربارشی باشد نمی توانیم بگوییم که خشکسالی تمام شده است چون خشکسالی نتیجه چندین سال کم بارشی است، اما همین که یک سال پربارش باشد حداقل برای آن سال خوب است و فشار برم نابع آبی و محیط زیست در آن سال کمی کم می شود. البته پیش بینی بارش های نرمال بیشتر برای نواحی راسته زاگرس، شمال و شمال شرق خواهد بود.

بالا رفتن دمای هوا با وجود بارندگی/ وقوع سیل دور از انتظار نیست

وی اظهار داشت: با وجود پیش بینی بارندگی اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد بالا رفتن دما است، یعنی ممکن است دما هم تا حدودی بالای نرمال باشد این به آن معناست که بارش برف کم می شود، از طرف دیگر چون تغییر اقلیم داریم وقوع سیلاب هم دور از انتظار نیست و باید آمادگی داشته باشیم، تمام اینها پیش بینی شده است.

آزادی گفت: یکی از پیامدهای تغییر اقلیم برای منطقه ما افزایش رویدادهای حدی است، از طرف دیگر هم افزایش دما داریم بنابراین بارش ها بیشتر به صورت باران خواهد بود که این دو با هم احتمال وقوع سیل را افزایش می دهند، چون در بالادست با وجود جنگل تراشی، از بین رفتن پوشش گیاهی و ساخت و سازهای غیر مجاز صدمات زیادی به محیط زیست و پوشش های جنگلی که به عنوان سدی در مقابل سیلاب عل می کردند، از بین رفتند؛ از این رو در چنین شرایطی وقوع سیل دور از انتظار نیست.

ایران امسال هم درگیر ال نینو خواهد بود؟

وی درباره اینکه آیا از پدیده ال نینو تاثیر می گیریم، اظهار داشت: ال نینو پدیده ای است که در اقیانوس هند رخ می دهد و در واقع به گرم شدن دوره ای آب اقیانوس هند در مناطق استوایی ال نینو گفته می شود. وقتی این پدیده رخ می دهد اثرش به صورت مستقیم در مناطق مجاور مانند امریکای شمالی، استرالیا، چین و یا اندونزی دیده می شود و اما اثرش برای ایران چون دورتر است غیر مستقیم است. دوم اینکه وضعیت هوا در ایران فقط از ال نینو تعیین نمی شود؛ ال نینو یکی از عوامل است. به هر حال تاثیر دارد اما نسبت به مناطق نزدیک به اقیانوس آرام کمتر است.

پیش‌بینی میزان بارندگی‌های امسال در ایران

مدیر گروه پژوهشی مدلسازی جو و اقیانوس پژوهشگاه هواشناسی با اشاره به اینکه در مجموع پیش بینی این است که بارش ها نرمال یا بالای نرمال باشد گفت: البته با یک یا دو سال بارندگی نرمال نمی توان به این نتیجه رسید که کم بارشی را پشت سر گذاشتیم چون ممکن است این نوسان بالا و پایین شود.

وی تاکید کرد: اما در این شرایط آنچه از اهمیت زیادی برخوردار است نحوه مدیریت منابع آبی است باید این مدیریت به گونه ای باشد که تا حد امکان آبها جمع آوری شوند و هدر نروند در این میان نقش آبخیزداری از اهمیت زیادی برخوردار است.

کد خبر 798153
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • ناشناس IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
    6 2
    ما یک اقلیم خشک دا رین و هیچ کس مقصر نیست البته مدیریت منابع آبی فرق دارد . علت خشکی خاور میانه وجود صحرای بزرگ آفریقاست که عربستان و ایران و کویت و امارات متحده را بیشتر از سایر کشور ها را تحت تاثیر قرار داده چون جریان آب و هوایی از جنوب غربی به شمال شرقی می باشد و دقیقا هوای خشک این صحرای بزرگ به خاورمیانه وارد میشه حال تصور کنید اگر آفریقا در این موقعیت نبود و بجای آن دریا و یا اقیانوس بود و هوا از سطح اقیانوس به ایران می رسید چه می شد. کل ایران جنگلی انوه و پر تراکم با آب و رود خانه های فراوان میشد .
    • ناشناس US ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
      0 0
      اتفاقا در اقلیم خشک نقش دولتها وحکومت در مدیریت آب بسیار مهمه وقصر حکومت‌ها هستن که به دلیل عدم تخصص و توانایی در مصدر قدرت وهستن و فلاکت به بار می‌آورند قطعا دولتمردان مقصرن که با مجوزهای بیجا برای حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق چنین بلایی رو بر سر مردم اوردن
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
    4 1
    خداوند عقل سلیم به شما وپول زیاد به ما بدهد. حالا. بگذار ببارد تا سالی دیگر خداوند بزرگ است. هنوز که هیچ بارانی ندیدیم